Det finns en mängd olika suturer på marknaden. Ibland är det klurigt att få en översikt och veta vilka suturer som passar bäst för olika situationer. För att underlätta och ge dig ett ”helikopterperspektiv” har vi satt ihop en informativ sammanställning. Idag är det otroligt enkelt att beställa suturer och suturkit på nätet. SuturerOnline.se har störst sortiment i landet och priserna är låga, så vill du kolla runt på suturerna vi listar nedan är det en bra webbshop att besöka. Nedan läser du mer om vilka olika varianter som kan användas.
En resorberbar sutur bryts ned av kroppens vävnader av sig själv. Det krävs alltså ingen manuell borttagning. Hur lång tid detta tar varierar från modell till modell. Vissa suturer bryts ned på några dagar, medan andra tar över ett år på sig. Det beror bland annat på vilket material som suturens tråd är tillverkad i. SuturerOnline.se har resorberbara suturer till riktigt låga priser online, från välkända varumärken som Ethicon och Vitrex. Där får du en bra överblick över olika sorter och dess egenskaper. Denna sutur används mestadels inne i kroppen.
I motsats från den resorberbara suturen behöver den icke resorberbara tas bort manuellt. Suturerna tas vanligtvis bort genom ett återbesök till sjukvården efter en bestämd tid (vid en s.k. suturtagning). Fördelen är att suturen ”sitter där den sitter” så länge den inte avlägsnas och att den inte försvagas på samma sätt som en resorberbar modell. Vill du kolla in utbudet för icke resorberbara suturer har SuturerOnline ett stort sortiment. Suturen används främst för utvärtes suturering. Icke resorberbara suturer är oftast gjorda i silke.
Med monofil sutur menas att uppbyggnaden består av en enda tråd. Denna sort används främst för hud-suturering. Är risken för infektion vid det aktuella området stort – ja, då är det ofta en monofil variant som väljs ut. Skulle vi å andra sidan lyfta fram en nackdel är det att man måste vara väldigt känsligt och varsam när man arbetar med dessa suturer. Det är sällsynt men i vissa fall kan ändarna ”tappas bort” och begravas, vilket kan vara lite pilligt att komma till rätta med.
Syntetiskt framställda suturer har seglat upp i topp den senaste tiden. Långt fler än hälften av alla suturer som görs är gjorda på syntetiskt vis. Populariteten bottnar sig i att man alltid ”vet man får” – suturen och resorptionstiden är helt enkelt förutsägbar. Denna suturvariant är stark och vanliga modeller på marknaden är Monocryl, Mersilene och Ethilon.
En intrakutan sutur består av en resorberbar tråd. Denna tråd tas inte bort. Den intrakutan varianten används när sårkanter ska sys ihop och suturärr ska undvikas. Det är bra att ha i åtanke att denna variant är ett alternativ vid jämna sårkanter. Det är alltså inget för sårskador där exempelvis flikar ska ”pusslas ihop”.
Suturer är stygn som används för att hålla samman exempelvis hud, vävnad och blodkärl. Arbetet utförs vanligtvis av kirurger. Viktiga egenskaper för en sutur är att de ska vara starka och hålla ihop, materialet ska inte vara giftigt och så ska de vara flexibla så att det kan träs och knytas så smidigt som möjligt. Läs mer på sidan om suturer hos Wikipedia.
Vill du läsa mer om hur du kan lära dig att suturera? Ta del av artikeln Att lära sig suturera
på en studentblogg hos Karolinska Institutet.